Ένας χρήσιμος ορισμός του πόνου από την Margo McCaffrey είναι ο εξής: «ο πόνος είναι ό,τι περιγράφει το άτομο που τον βιώνει και υπάρχει όταν λέει ότι υπάρχει». Η Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου λέει ότι είναι « μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία, σε συνδυασμό με πραγματική ή δυνητική βλάβη των ιστών, ή περιγράφεται με τους όρους μιας τέτοιας βλάβης». Ο πόνος μεταδίδεται μέσω του σώματος με το νευρικό σύστημα, όταν οι νευρικές απολήξεις ανιχνεύουν βλάβη σε ένα μέρος του σώματος. Τα νεύρα μεταδίδουν την προειδοποίηση μέσω συγκεκριμένων νευρικών οδών στον εγκέφαλο, όπου τα σήματα ερμηνεύονται ως πόνος.

Σήμερα οι ειδικοί του πόνου μπορούν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται η αίσθηση του πόνου: τον τρόπο με τον οποίο το περιφερικό νευρικό σύστημα, αλληλεπιδρά με τον εγκέφαλο και τον Νωτιαίο Μυελό, έτσι ώστε να δημιουργήσει την αίσθηση του πόνου. Η γνώση του συστήματος των νευροδιαβιβαστών, των χημικών δηλαδή αγγελιοφόρων, που μεταβιβάζουν τα νευρικά σήματα, έχει ανοίξει το δρόμο σε σημαντικές νέες μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν μάθει πώς να διαχειρίζονται αυτούς τους χημικούς αγγελιοφόρους, ώστε να αλλάξει ο τρόπος που αλληλεπιδρούν με τα σήματα του εγκεφάλου.

Υπάρχει επίσης μια νέα αντίληψη, μιας διαδικασίας η οποία ονομάζεται κεντρική ευαισθητοποίηση. Αν ο αρχικός πόνος από έναν τραυματισμό δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, τότε αυτά τα σήματα του πόνου στέλνονται επανειλημμένα, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο το κάνουν όλο και πιο ευάλωτο. Έτσι με το πέρας του χρόνου ακόμη και φυσιολογικά ερεθίσματα, μπορούν να αντιληφθούν ως επώδυνα.

Οξύς πόνος - είναι ένα βιολογικό σύμπτωμα σαν απάντηση υφισταμένου αρνητικού ερεθίσματος, όπως  η καταστροφή ιστών λόγω νόσου ή τραύματος . Έχουμε επομένως (ή ακολουθεί) οξεία φλεγμονή στους ιστούς. Ο πόνος εμφανίζεται αιφνιδίως και αποτελεί προειδοποίηση «κινδύνου» και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Μπορεί να είναι εντοπισμένος ή να ακτινοβολεί (π.χ Ισχιαλγία // εστία στην σπονδυλική στήλη – ακτινοβολία πόνου στο πόδι).

Μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού σύστημα ( ιδρώτας, ναυτία, μύση, ταχυκαρδία… ).

Είναι οξύς και επιμένει για όσο διάστημα υπάρχει η παθολογία στους ιστούς. Μειώνεται δε καθώς το βλαπτικό ερέθισμα ή η νόσος υποχωρεί.

Διαρκεί λιγότερο από 3μήνες ή εάν δεν καταστεί δυνατόν να θεραπευθεί αποτελεσματικά η υποκείμενη νόσος, μεταπίπτει σε χρόνιο πόνο.

Χρόνιος πόνος – όταν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από το σύνηθες διάστημα μιας οξείας νόσου ή κάκωσης, δηλαδή για διάστημα μεγαλύτερο από 3 μήνες. Ή αν το άλγος επιμένει για περισσότερο από 1 μήνα μετά την ανάρρωση και αποκατάσταση μιας οξείας ασθένειας ή κάκωσης (τραυματισμού).

Ο χρόνιος πόνος που οφείλεται σε οργανική νόσο θεραπεύεται αποτελεσματικά με τη θεραπεία της υποκείμενης νόσου. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται κουρασμένος, καταθλιπτικός, δύσθυμος, απελπισμένος, ενώ απουσιάζουν τα συνοδά συμπτώματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα που έχουμε στον οξύ πόνο.

Οι πιο συχνές αιτίες χρόνιου πόνου είναι τα προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος (περίπου το 50%).

Εάν ο πόνος γίνει χρόνιος,  δεν είναι πλέον προειδοποίηση «κινδύνου» – προειδοποίηση ενός προβλήματος — είναι πια ο ίδιος το μεγάλο πρόβλημα, λόγω της αρνητικής επίδρασης στην ποιότητα ζωής των ασθενών, που μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο κατάθλιψης, αντικοινωνικότητας, μείωση της παραγωγικότητας στην εργασία, ανησυχίας για το μέλλον τους στην εργασία, ανησυχίας για την υγεία τους, ανησυχίας για την οικονομική τους κατάσταση, ανησυχίας για τις παρενέργειες από την κατάχρηση των αναλγητικών, διαταραχής των ενδοοικογενειακών σχέσεων, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του άλγους από την ψυχολογική επιβάρυνση στον αυτοτροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο.

Από τα μέσα περίπου της προηγουμένης πεντηκονταετίας το πρόβλημα είναι οξύ στην κοινωνία μας (λόγω αύξησης των εκφυλιστικών παθήσεων) και τόσο μεγάλο ώστε να αναγκασθεί το Σύστημα Υγείας να δημιουργήσει Ιατρεία Πόνου σε διάφορα μεγάλα Νοσοκομεία.

Στα Ιατρεία Πόνου όπως στο παρόν ιατρείο στόχος της θεραπείας είναι η εξάλειψη του Πόνου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής και των λειτουργικών ικανοτήτων του ασθενή.

Στο ιατρείο μας έχουμε τη φιλοσοφία της ολιστικής θεώρησης της υγείας και εφαρμόζουμε τη δόκιμη φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά, στεροειδη αντιφλεγμονώδη, οπιοειδή, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά) σε συνδυασμό με εναλλακτικές θεραπείες όπως Βελονισμό- Ηλεκτροβελονισμό, Βιοσυντονισμό και Ρέικι

Βελονισμός: Σύμφωνα με τη παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ο πόνος οφείλεται στην διακοπή της ροής της ζωτικής ενέργειας (το Chi ή Qi ) σε ένα μεσημβρινό. Η αποκατάσταση της ροής της βοηθά στην απαλλαγή από τον πόνο. Οι βελόνες του βελονισμού είναι πολύ λεπτές, αποστειρωμένες  και η εισαγωγή τους στο σώμα είναι ανώδυνη. Ο ασθενής μένει με τις βελόνες από 20΄- 45΄ και συνήθως μετά από λίγο χρόνο από την τοποθέτηση τους  νοιώθει υπερβολικά ήρεμος και κάποιες φορές κοιμάται.

Πέραν όμως της παραδοσιακής θεωρίας, ο βελονισμός από την δυτική οπτική έχει μελετηθεί από Νευροεπιστήμονες ερευνητές και τεκμηριώθηκε ότι η εφαρμογή του σε πειραματόζωα παράγει τα αποτελέσματά του μέσω της ρύθμισης του νευρικού συστήματος, προκαλώντας την αύξηση των βιοχημικών ουσιών καταπολέμησης του πόνου στον εγκέφαλο (ενδογενείς ουσίες με αναλγητική δράση) με πρώτες τις ενδορφίνες ‘τα ενδογενή οπιοειδή’ (και πολλές άλλες που προστέθηκαν σε μεταγενέστερες έρευνες π.χ. εγκεφαλίνες κ.ά.). Συνεπώς  δρα επιδρώντας στη χημεία του εγκεφάλου με την αύξηση της απελευθέρωσης  νευροδιαβιβαστών και νευροορμονών. Εκτός της κεντρικής δράσης έχει και τοπική δράση στο σημείο εισαγωγής της βελόνας (πρόκληση αγγειοδιαστολής - ενεργοποίηση περιφερικών νεύρων με παραγωγή νευροδιαβιβαστών) καθώς και τμηματική δράση στο Νωτιαίο Μυελό (μέσω σωματοσπλαχνικών αντανακλαστικών) καταστέλλοντας έτσι την αντίληψη του πόνου. Η δράση του είναι πολυεπίπεδη.

Βιοσυντονισμός: Ο σκοπός της θεραπείας αυτής είναι να τροφοδοτήσει το σώμα με μια ‘θεραπευτική ώθηση’ και να μεταβάλει τις ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις των κυττάρων. Αυτό υποβοηθά την θεραπευτική διαδικασία και την ομαλοποίηση των μεταβολικών λειτουργιών του κυττάρου και βελτιώνει την επικοινωνία τους με τα γειτονικά κύτταρα . Τα κύτταρα του σώματος μπορούν να λαμβάνουν και να στέλνουν ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις.Συντονισμός υφίσταται όταν ένα κύτταρο εκλαμβάνει μια ηλεκτρομαγνητική δόνηση, η οποία προορίζεται ακριβώς γι’ αυτό το κύτταρο. Ανάλογα με το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας, αυτή η πληροφορία της συχνότητας, μειώνεται, ενισχύεται ή και ‘αντιστρέφεται’ (αρχή της φυσικής, κατά την οποία αν υπάρξουν ταυτόχρονα δύο ταλαντώσεις της ίδια μορφής σε αντίθετη φάση αλληλοεξουδετερώνονται – χρησιμοποιείται π.χ στην θεραπεία των αλλεργιών). Πέρα όμως από την θεραπεία των αλλεργιών και των δυσανεξιών στις τροφές η θεραπεία του Βιοσυντονισμού έχει εφαρμογή και σε παθήσεις που προκαλούν χρόνιο πόνο. Ο κύριος στόχος της βιοσυντονιστικής θεραπείας είναι η ενεργοποίηση του ενδογενούς συστήματος ρύθμισης (ομοιοσυστασίας) και η απελευθέρωση του από τις παρενοχλητικές, παθολογικές επιδράσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να επέλθη η ίαση.

Το Ρέικι είναι μια πανάρχαιη, απόλυτα φυσική και ασφαλής θεραπευτική μέθοδος βαθιάς χαλάρωσης και ενδυνάμωσης, που βασίζεται στη μετάδοση συμπαντικής ζωτικής ενέργειας μέσω του αγγίγματος σε κύρια και δευτερεύοντα ενεργειακά κέντρα (“τσάκρας”) του ανθρώπου.

Το Ρέικι ανακουφίζει από τον πόνο και το στρες και ενισχύει τον μηχανισμό αυτοίασης του οργανισμού. Γεμίζει το σώμα με ζωτικότητα και καθαρή ενέργεια, καθαρίζει τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα, φέρνει τον άνθρωπο σ’ έναν εσωτερικό χώρο ισορροπίας, γαλήνης, αρμονίας, ενδυνάμωσης, χαράς και φωτεινότητας.

Το Ρέικι εφαρμόζεται πάνω από άνετα ρούχα με τον δέκτη συνήθως ξαπλωμένο. Μια πλήρης συνεδρία Ρέικι διαρκεί μιάμιση ώρα.

Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζονται:

Νευροπαθητικός πόνος (πόνος από δυσλειτουργία ή βλάβη νεύρων)

 • Μεθερπητική νευραλγία
 • Νευραλγία τριδύμου
 • Καυσαλγία
 • Πόνος μέλους φάντασμα
 • Μετατραυματική  ή Μετεγχειρητική νευροπάθεια
 • Επώδυνη Διαβητική πολυνευροπάθεια
 • Νευροπάθεια παγίδευσης νεύρων
 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
 • Πόνος αντανακλαστικής συμπαθητικής δυστροφίας (CRPS)

Κεφαλαλγίες

 • Ημικρανία
 • Αθροιστική Κεφαλαλγία
 • Κεφαλαλγία Τάσης
 • Αυχενογενής Κεφαλαλγία

Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης

 • Πόνος εκφυλιστικών παθήσεων σπονδυλικής στήλης
 • Οσφυαλγία/ αυχεναλγία
 • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
 • Ισχιαλγία
 • Ριζίτιδα –Ριζοπάθεια – σπονδυλική στένωση
 • Σπονδυλοαρθρίτιδα

Διάφορα επώδυνα σύνδρομα

 • Ινομυαλγία
 • Αρθραλγία (γόνατος, ισχίου, ώμου και μικρών αρθρώσεων)
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα – Άκανθα πτέρνας
 • Κρίσεις δρεπανοκυτταρικής αναιμίας
 • Πυελικός Πόνος

Καρκινικός πόνος

Share This Link